Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/u/blackis/wp-content/themes/bib/single.php on line 7

Erik Johans minnen

den: 27 maj, 2013

 • Erik Johans minne är en roman och som skönlitterär och suggestiv Stagneliusskildring ger den fullt tänkbara insikter och själsliga belysningar av skaldens inre och yttre liv; det psykologiska porträttet av den arme poeten är skapat och skildrat med en övertygande sammanhållning och inre konsekvens. Trovärdigheten är mycket hög. Man kommer nära – mycket nära – den sargade och av religiösa grubblerier hemsökte Stagnelius. Den bleke och lungsiktige suputen och opiatmissbrukaren ges av Economou kött och blod och Stagnelius får – inte minst – ett tillfälle att få komma till tals efter alla år som passerat sedan hans frånfälle 1823, ännu inte trettio år fyllda.”

  Crister Enander / Helsingborgs Dagblad 13 maj 2013

   

  ”Michael Economou äger ett språk att beundra. Och en vilja att berätta om en diktare han tycker bör lyftas fram ur samtidens skugga. Gott så.”

  Ingemar Nilsson / Norrländska Socialdemokraten 21 juni 2013

   

  ”Erik Johan Stagnelius är en den svenska litteraturhistoriens alla mest anonyma gestalter. Under sin korta livslängd var han ändå förbluffande kreativ, och med sin brinnande lidelse och omfattande klassiska bildning har han till exempel inspirerat Gunnar Ekelöf. Att Economou nu belyser honom på ett så initierat, inlevelsefullt och respektfullt poetiskt sätt gör alla stagneliusvänner varma om hjärtat.”

  Ella Styf / Växjöbladet/Kronobergaren 30 augusti 2013