Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/u/blackis/wp-content/themes/bib/single.php on line 7

van Düren

den: 30 november, 2011

 • van Düren av Michael Economou

  ”Romandebuten van Düren är en på samma gång stillsam och brutal berättelse som spinner kring det fåtal historiska fakta som finns bevarade om den tyske skulptören och byggmästaren Adam van Düren, vilken verkade i Norden decennierna runt sekelskiftet 1500. Hans levnadsöde uppmålas i och kring arbetena med Linköpings domkyrka, Storkyrkan i Stockholm, Lunds domkyrka och Glimmingehus. […] … Economou belyser genomgående och på ett fängslande sätt motsatsförhållanden mellan pengar och kärlek, maktmissbruk och skapande.”

  BTJ:s sambindningslista 24:2011

   

  ”Detta är en roman om bildhuggaren Adam van Düren, som jämte Albertus Pictor är Skandinaviens mest kände medeltida konstnär. Berättelsen om den store stenmästarens umbäranden är skickligt uppbyggd och en lysande skildring av ett medeltida konstnärsöde.”

  Enligt Tommy Olofsson en av 2011-års tre bästa böcker / Svenska Dagbladet, 11 december 2011

   

  ”Den som gillar historiska berättelser med verklighetsbakgrund ska inte missa Michael Economous ovanliga debutroman, en mustig och karg saga från 1500-talet om bildhuggaren Adam van Düren, vars verk finns i många kyrkor. Makten betalade honom men han ville skapa fritt, ett olösligt dilemma, högaktuellt också för konstnärer i samtiden.”

  Maria Küchen / Amelia nr 3/2012

   

  ”Michael Economou har skrivit flera diktsamlingar och även gett oss litterärt hungriga översättningar av Odysseus Elytis och Thanassis Valtinos. Men hans debutroman som handlar om nordens största medeltida konstnär Adam Van Düren. Romanen ’Där pengarna vänder sig är det slut med kärleken: van Düren’ är en mäktig episk roman som har en väl förtrogenhet med historiens dånande vindslag. En magnifik roman från förra året utgiven på Black Island Books.”

  Blaskan Redaktionen / Facebook, 11 januari 2011