Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /web/u/blackis/wp-content/themes/bib/single.php on line 7

Glaset

den: 13 december, 2011

 • Glaset av Margareta Ekarv

  ”Margareta Ekarvs roman om den uppländska landsbygden är en njutning att läsa; hon berättar om tröstaren som lägger en hand över sorgsna barn och om stararnas kvitter som faller ner i farmors knä. Hon skriver om Farmorsvärmen och om tryggheten som kommer i små stänk och droppar in i Barnet. Hoppas boken når många, många läsare!”

  Elsbeth Hermansson / Bibliotekstjänst

   

  ”Glaset liknar en landskapsmålning, eller kanske hellre en sådan där skolplansch från en svunnen tid det är så lätt att bli nostalgisk över fastän man aldrig varit där. Man får inte ha bråttom utan ta sig tid att vila i motivet, bondelandskapet. Fast det nostalgiska är, som alltid, förrädiskt. Skolplanschen visar vare sig sjukdomar eller spruckna drömmar. Det gör Ekarv, men inte på ett sätt som får en att hoppa till i fåtöljen utan som en naturlig del av landskapet och tiden. Författaren gör sig därmed osynlig. Man får för sig att hon inte är med och styr händelserna utan att de sker som av sig själva. Det är en berättarkonst som brukar hyllas. Men är Ekarv för osynlig? […] Glaset gör sig bäst som den är; bara så kan den skildra hur det var.”

  Viktor Björklund / Gefle Dagblad, 14 dec 2011